Buy Tadora Online in our drugstore with guaranteed delivery buy cheap medications for Erectile Dysfunction Treatment viagra online drugstore

Диетата на остров Крит

Всички сме чували за здравословната средиземноморска диета, като най-често си представяме храненето на италианци и французи. Малцина знаят, че понятието
“средиземноморска диета” тръгва от един красив гръцки остров с древна история – остров Крит. Там се заражда гръцката митология (според нея в една от пещерите на Крит се родил Зевс), там процъфтяват минойската цивилизация и производството на зехтин.

В края на 50-те години на миналия век американският кардиолог д-р Кийс провежда изследване, влязло в историята като Изследването на седемте страни, което доказва, че най-много столетници живеят на Крит, а ръстът на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания сред населението клони към нула. Очевидно съществувала връзка между начина на хранене на критяните и тяхното здраве и дълголетие. Д-р Кийс направил ценни открития за Критската диета, които за съжаление дълго време останали неизвестни на широката общественост. Както пише авторката, днес всеки иска да е в „клуба на средиземноморските диети”, докато най-здравословният и балансиран режим на Средиземноморието – критския, остава встрани от фокуса на вниманието.

От “Диетата на остров Крит” ще прочетете за

- кулинарната история на острова;
- стила на живот на местните;
- кои са техните най-употребявани храни.

В книгата са включени вкусни критски рецепти, чието най-здравословно качество са натуралните продукти и споделената трапеза. Храненето на Крит опровергава популярните диетически клишета (“не яж мазнини!”, ” не яж въглехидрати!”, „ не яж пълномаслени млечни продукти!”) с простичкия факт, че жителите на острова от векове приемат  въглехидрати, много мазнини и пълномаслени млечни продукти, но в същото време се славят с добра физическа форма, здраве и дълголетие.

Както смята известният „защитник на храната” – Майкъл Полан, с чийто цитат започва книгата, – в днешно време самата идея за здравословност се е обезсмислила, тъй като пропуска духовния аспект на храненето, чрез който хората открай време изразяват своята идентичност. По тази причина броенето на калории, пиенето на екзотични добавки или следването на поредната модна диета не успяват да решат проблемите на съвременния човек по отношение на храненето, теглото и здравето. А именно духовността е фокусът на старите семейни традиции и регионалните кухни. Неслучайно като една от причините за здравето и дълголетието на жителите на Крит се сочи тяхната ценностна система – наравно с домашната храна, органичното земеделие, чистата екологична среда и традиционния бит.

Интерес за читателя вероятно ще представлява редакторският предговор на книгата, от който става ясно, че храненето по българските земи отпреди индустриализацията е почти идентично с това на хората от Крит с тази разлика, че кухнята на острова и до днес запазва своята автентичност.

Ако се интересувате от здравословен начин на живот, но не харесвате рестриктивните небалансирани диети и диетическите клишета, – тази книга е за вас.

В блога на Augusta Publishing можете да прочетете откъс от книгата (тук), а също и рецепти от критската кухня (тук).

 

Препоръчваме ви и другата книга на Вивиан Бъртън - “Spa ритуали у дома. Домашна енциклопедия на здравето и красотата”.

 

Ако тази книга ви хареса, вижте също:

 

Книга за женския комфорт. Рецепти за духа и тялото

Основи на Аюрведа. Какво е аюрведа и какво може да направи за теб

Постни ястия за ценители

Васту-шастра – прародителят на фъншуей

Автор: Автор: Вивиан Бъртън
Цена: Цена: 11 лв.